Δημόσιες τουαλέτες

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέμα: Δημόσιες τουαλέτες

Περπατώντας στην πόλη έχω διαπιστώσει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει να  ενεργήσουμε για το καλό της Πόλης μας .  Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σήμανση για τις Δημόσιες τουαλέτες , η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη για επισκέπτες και τουρίστες. Έχουμε πάψει να ασχολούμαστε με αυτό, αλλά είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η πόλη αντιμετωπίζει τους δημότες και τους επισκέπτες της. Δεν υπάρχουν  αρκετές  δημόσιες τουαλέτες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει σε καφετέριες και καταστήματα, δηλαδή σε ιδιωτικούς χώρους. Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της πόλης. Όταν, όμως, δεν ξέρουμε ούτε εμείς οι ίδιοι πού λειτουργούν, πώς θα τις εντοπίσουν οι ξένοι!!                                                                                                                                

 Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν διστακτικοί. Ακόμη και αν υπήρχαν περισσότερες τουαλέτες δημόσιας χρήσης, ακόμη και αν γνώριζαν ακριβώς πού βρίσκονται, πιστεύω θα τις απέφευγαν. Η εικόνα που έχουν και μεταφέρουν κάθε άλλο παρά καλή είναι. Πολλοί καταγγέλλουν ότι σχεδόν πάντοτε είναι  βρόμικες,  αν και υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Όπως λέγεται, συνήθως είναι σε καλή κατάσταση, αλλά “κλείνουν νωρίς”. Όσον αφορά τη σήμανση για τις τουαλέτες δημόσιας χρήσης, θα πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερα σημεία ή να ενσωματωθεί με το σχετικό έντυπο που υπάρχει στον Κ.Ο.Τ. έτσι ώστε να μπορεί ο τουρίστας να   τις χρησιμοποιά. Πρέπει να ξέρουμε τα σημεία όπου λειτουργούν οι δημόσιες τουαλέτες και η λειτουργία τους πρέπει να διασφαλίζεται. Σήμερα δεν ξέρουμε καν πού βρίσκονται αυτές που λειτουργούν.                                                                                                                                                                              

Πριν από καιρό αν θυμάμαι καλά , είχε έρθει στο  στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμα περιστατικό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευνοούσε την φήμη τόσο του νησιού μας στο εξωτερικό, όσο και της πόλης μας. Αιτία του προβλήματος ήταν η έλλειψη δημοσίων τουαλετών σε χώρους με αυξημένη κίνηση ανθρώπων όπως το λιμάνι, τουριστικές περιοχές, και παραλίες.
Σε μια επίσκεψη μου με την ευκαιρία του σοβαρού θέματος  μια από τις δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν στην πόλη μας και φυσικά η εικόνα που είδα δεν ήταν και  καλύτερη.

Καταρχάς πιθανόν λόγο προβλήματος του αποχετευτικού συστήματος η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη, ο εξοπλισμός που υπάρχει είναι βγαλμένος από μια άλλη εποχή. Ίσως η  κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι δημόσιες τουαλέτες  θα ήταν σε πιο   καλή, τόσο από άποψη καθαριότητας, δεδομένου ότι σε καθεμία από αυτές θα  απασχολούνται μόνιμα δύο υπάλληλοι ημερησίως.

 Όμως λόγω και της κρίσης θα ήταν πιο σωστό να δοθούν σε ιδιώτες και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό για τον οποιονδήποτε  που  τις χρησιμοποιά.   Θα μπορούσε επίσης όλες οι δημόσιες τουαλέτες  που λειτουργούν από τις 7.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ., το ωράριο αυτό μπορεί να παραταθεί, σε περίπτωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων στις συγκεκριμένες περιοχές και κατόπιν συνεννόησης των αρμόδιων φορέων ή την συμβολή όλων των ιδιοκτήτων των καφετεριών ή των νυκτερινών κέντρων.


Αναρωτιέμαι λοιπόν αντικρίζοντας αυτήν την κατάσταση ότι μήπως έφτασε ο καιρός να ανακαινίσουμε τις δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν στην Λεμεσό;
Εισηγούμαι ότι θα πρέπει να  εγκαταστήσουμε σε μερικά ακόμα σημεία της Πόλης  μας μερικές ακόμα τουαλέτες έστω και χημικού τύπου;(παραλίες, λιμάνι, τουριστικές περιοχές, παιδικές χαρές κτλ;) ή μήπως είναι ακατόρθωτο η μήπως είναι ένας σύγχρονος άθλος.

 

Με εκτίμηση

Άριστος   Αριστείδου                                                                                                                  

Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗ.ΣΥ                                           

Δήμου Λεμεσού

Subscribe NOW