Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

Αγαπητοί συνάδελφοι,                    

Θέμα: Εγκαταλελειμμένα/παράνομες σταθμεύσεις   οχημάτων

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δρόμους της Λεμεσού. Η κρίση από ιδιοκτήτες παλιών ιχ που αδυνατούσαν να πληρώσουν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας φαίνεται ότι δημιούργησε επιπρόσθετο πρόβλημα.
Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγκαταλειμμένων   Ι.Χ  αλλά είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια όχι σε κεντρικούς δρόμους αλλά σε μικρότερα στενά  και   επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα εντοπισμού των οχημάτων είναι η Τροχονομία. Στον Δήμο Λεμεσού πολλά εγκαταλειμμένα οχήματα βρίσκονταν σε κεντρικού δρόμους .Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να ξεχωρίσουμε αυτοκίνητα που τα έχουν παρατήσει οι ιδιοκτήτες τους από αυτά που είναι προσωρινά ακινητοποιημένα λόγω αδυναμίας να αποπληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Ακολουθούμε την νόμιμη διαδικασία  για όσα βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε δημόσιο χώρο . Θυροκολλούμε την σχετική ειδοποίηση και μετά το πέρας 45 ημερών απομακρύνουμε το όχημα. και  πιστεύω  η συντονισμένη δράση των υπηρεσιών του δήμου έχει εξομαλύνει την κατάσταση.

Σε   άλλες πόλεις της Ευρώπης  εφαρμόζεται σύστημα μεταφοράς/απομάκρυνσης οχημάτων . Όπως συμβαίνει και με τους περισσότερους Δήμους  υπάρχει συμφωνία με ιδιωτική μάντρα αυτοκινήτων όπου και μεταφέρονται τα παρατημένα οχήματα..Φαίνεται  πως  οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έχουν σταθμεύσει  τα αυτοκίνητά τους σε ιδιωτικούς χώρους.

Ένα όχημα, σύμφωνα με το νόμο, θεωρείται εγκαταλειμμένο όταν εγκαταλείπεται σε δημόσιους , δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες, όταν εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους , δημοτικούς ή κοινοτικούς ή  κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής, όταν εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωση του και όταν αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται, δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Επίσης  ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η παράνομη στάθμευση σε κεντρικούς δρόμους  ή σε στο κέντρο της πόλης δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα κυκλοφορίας, καθώς  οι Δημότες των περιοχών αντιμετωπίζουν πρόβλημα εισόδους και εξόδους των οχημάτων τους στα σπίτια τους και γενικά η εικόνα που υπάρχει  δεν είναι ότι καλύτερο για την πόλη μας.

Θα έπρεπε να μας προβληματίζουν οι εγκρίσεις αδειών  . για τα διάφορα υποστατικά  που δυστυχώς αυξάνουμε το πρόβλημα. Ο Δήμος θα έπρεπε  να ετοιμάσει  ένα γενικό σχέδιο για την πόλη μας όσο αφορά  το είδος των υποστατικών που υπάρχουν έτσι ώστε να μην δημιουργείτε η σημερινή εικόνα.

Για αυτό εισηγούμαι αν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το σύστημα   μεταφοράς  ή απομάκρυνση οχημάτων έτσι ώστε να ελευθερωθούν αρκετοί στενοί δρόμοι ,και από την άλλη  ο Δήμος Λεμεσού θα ενισχύσει τα οικονομικά του Δήμου.

 

 

Με εκτίμηση

Άριστος   Αριστείδου                                                                                                                                               Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗ.ΣΥ                                                                                                                                  Δήμου Λεμεσού

Subscribe NOW