Παιδικές χαρές στο έλεος των ανεύθυνων!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέμα :Παιδικές χαρές στο έλεος των ανεύθυνων!

Σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των μικρών  παιδιών κρύβουν οι  400 περίπου παιχνιδότοποι, τα πάρκα ή οι παιδικές χαρές, που διαθέτει η πόλης  της Λεμεσού γεγονός που προκαλεί ανησυχίες,  εκ των οποίων αρκετά από αυτά μπορούν να ονομάζονται  πάρκα αλλά ακαλλιέργητα χωράφια. Σε αυτά τα πάρκα πέραν του γεγονότος ότι  βρίσκονται παιχνίδια ακατάλληλα αλλά και επικίνδυνα με όλους τους συνεπαγόμενους  κινδύνους  για τα παιδιά μας, καθώς είναι έλξη πόλων για  ναρκομανείς, άτομα όπου μαζεύονται και αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά μας και στο σύνολο γενικότερα.      

Τα πάρκα της Πόλης μας πρέπει επειγόντως  να αλλάξουν μορφή. Πρέπει να αποτελούν μια όαση για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους που τα επισκέπτονται για ξεκούραση και άσκηση.

Δυστυχώς η κατάσταση στις περισσότερες παιδικές χαρές είναι κακή και κρύβουν κινδύνους ατυχημάτων για τα παιδιά. Ο συνδυασμός της υπέρογκης δόμησης και της τραγικής έλλειψης δημόσιων ελεύθερων χώρων, καθιστά τη σημασία των δημόσιων παιδότοπων ακόμη μεγαλύτερη. Επειδή ασχολήθηκα  αρκετά χρόνια με την προσχολική εκπαίδευση και ιδιαίτερα  με τους παιχνιδότοπους  στα Νηπιαγωγεία Θα ήθελα να θέσω μερικά εύλογα ερωτήματα είναι τα παρακάτω:

 

 • Ποιοι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται στις παιδικές χαρές; Για παράδειγμα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των παιχνιδιών;
 • Κάθε πότε συντηρούνται τα παιχνίδια και από ποια συνεργεία; Ειδικά σε παιδότοπους με “βαριά” χρήση ο έλεγχος με βάση τις οδηγίες που αναφέρονται στην εγκατάσταση, τον έλεγχο, τη συντήρηση και τη λειτουργία οφείλει να είναι καθημερινός.
 • Υπάρχει πρόβλεψη πρόσβασης και χρήσης για άτομα με αναπηρία;
 • Είναι υποχρεωτική η παρουσία φυλάκων;
 • Οφείλουν οι χώροι να είναι περιφραγμένοι και να διαθέτουν χημικές τουαλέτες;
 • Τα σιδερένια παιχνίδια είναι μεν περισσότερο ανθεκτικά, αλλά και περισσότερο επικίνδυνα. Δεν πρέπει να αντικατασταθούν από ξύλινα και πλαστικά; Μια έρευνα που έκανα διαπίστωσα  ότι  μεγάλος αριθμός των παιδικών χαρών  πρέπει να κλείσει άμεσα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος των ατυχημάτων.
 • Τηρείται αρχείο ατυχημάτων για κάθε παιδική χαρά με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας της; Τηρούνται ημερολόγια ελέγχων και συντήρησης ρουτίνας;
 • Κάθε πότε καθαρίζονται και συντηρούνται τα παιχνίδια; Συχνά Γονείς ειδοποιούν τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων για την ανάγκη επιδιορθώσεων σε παιδικές χαρές.
 • O τάπητας ασφαλείας με πέντε πόντους ελαστικό δάπεδο είναι το μοναδικό υλικό που καθαρίζεται πιο εύκολα από τις ακαθαρσίες και προστατεύει τα παιδιά απορροφώντας τους κραδασμούς από επικείμενες πτώσεις. Δεν πρέπει να αντικαταστήσει το επικίνδυνο αμμοχάλικο;
 • Υπάρχει πρόβλεψη για σκιασμό των χώρων καθιστικού και παιχνιδιού;
 • Υπάρχει πρόβλεψη χρήσης του χώρου από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας;
 • Υπάρχουν διαφορετικά σχεδιασμένες και εξοπλισμένες παιδικές χαρές για να αποτελούν εναλλακτική επιλογή παιχνιδιού των παιδιών; Αν αυτές αποτυγχάνουν να προσφέρουν ικανοποιητικό βαθμό πρόκλησης και ρίσκου στο παιχνίδι, τα παιδιά βαριούνται και είναι πιθανότερο να καταφύγουν άλλού, ή να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό κατά τρόπο επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.


Οι περισσότερες απαντήσεις, δυστυχώς είναι αρνητικές .Δεν υπάρχει  νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τις προδιαγραφές κατασκευής παιδικών χαρών και παιχνιδιών. Επίσης, οι δημοτικοί αυτοί χώροι δεν ελέγχονται από τον Νόμο κάθε Δήμου, λοιπόν, προσπαθεί να βρίσκει τα καλύτερα παιχνίδια, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια.

Η Κύπρος δεν έχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τις προδιαγραφές για την κατασκευή παιδικών χαρών και παιχνιδιών, υπάρχει όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται, δηλαδή, για οδηγία που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη και καθορίζει τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση, διευθέτηση, έλεγχο, συντήρηση και λειτουργία των παιχνιδότοπων.

Αυτές προβλέπουν ειδικά σχεδιασμένους εξοπλισμούς, τακτικό έλεγχο υλικών ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια των παιδιών, ελαστικές επιφάνειες πτώσης από φυσικό ή συνθετικό υλικό, στρογγυλεμένες γωνίες, μη χρήση αμιάντου και τοξικών χρωμάτων, περίφραξη και φύλαξη των χώρων, εύκολη πρόσβαση παιδιών σε πρώτες βοήθειες και συνεχή συντήρηση των μηχανημάτων.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι μόνο οι ιδιωτικοί παιδότοποι εσωτερικών χώρων είναι υποχρεωμένοι να ελέγχονται από τον Νόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι δημοτικοί χώροι ελέγχονται μόνο αν και όταν οι Δήμοι ευαισθητοποιηθούν και ζητήσουν έλεγχο, αφού δεν υποχρεώνονται από το νόμο.

 

Είμαι στην διάθεση σας για οποιανδήποτε  διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση

Άριστος Αριστείδου

Subscribe NOW